Soorten camera's

Er bestaan verschillende soorten beveiligingscamera’s, n.l. CVBS-analoge camera’s en IP-camera’s. Verder bestaan er nog type’s als HD-CVI, TVI, AHD en HD-SDI.

Analoge camera’s bestaan al heel lang, deze hebben over het algemeen een lagere resolutie, alhoewel er tegenwoordig ook analoge camera’s leverbaar zijn met een 5MP of zelfs 8MP resolutie. Daar tegenover staat wel een uitstekende betrouwbaarheid, eenvoudig om aan te leggen en erg voordelig in prijs.

Analoge camera’s worden aangesloten met coaxkabel of met netwerkkabel i.c.m. baluns. Het voordeel bij aanluiten d.m.v. netwerkkabel is dat er op één netwerkkabel tot 4 camera’s kunnen worden aangesloten.

IP-camera’s worden aangesloten op een recorder en/of op het netwerk, dat kan bekabeld of via WiFi. Deze camera’s worden tegenwoordig het meest toegepast omdat ze goed verkrijgbaar zijn en veel mogelijkheden bieden.

De camera’s hebben voeding nodig, dit kan worden verzorgd door de recorder middels PoE (Power over Ethernet) of via een losse adapter.

HD-CVI camera’s zijn een soort mix tussen analoog en digitaal en is uitgevonden door Dahua. De aanleg is net zo eenvoudig als analoge camera’s, opnemen gebeurd met een DVR (Digitale Video Recorder) en de beelden kunt u ook bekijken op uw mobiele telefoon. Het is een zeer degelijk systeem wat ook nog eens betaalbaar is. Als bekabeling mogelijk is heeft dit systeem de voorkeur vanwege de hoge betrouwbaarheid.

TVI en AHD zijn enigzins vergelijkbare systemen met HD-CVI. Het eerste systeem is ontwikkeld door Hikvision als tegenhanger van de HD-CV camera’s van Dahua. AHD wordt veel gebruikt door merkloze Chinese camera’s. HD-SDI is een verouderd systeem wat bijna niet meer gebruikt wordt.