Soorten camera's

Dome en bullet camera’s zijn twee veelgebruikte typen beveiligingscamera’s die elk hun eigen voordelen hebben.

Een dome camera is een ronde camera die in een koepelvormige behuizing is geplaatst. Deze camera is vaak klein en compact en kan worden gemonteerd aan het plafond of aan een muur. De koepelvormige behuizing beschermt de camera tegen vandalisme en maakt het moeilijker om te zien welke richting de camera opneemt. Hierdoor zijn dome camera’s ideaal voor toezicht op binnenruimtes zoals winkels, kantoren en woningen. Dome camera’s zijn ook vaak voorzien van infrarood-LED’s voor nachtzicht.

Een bullet camera, ook wel bekend als een cilindervormige camera, is een langwerpige camera die lijkt op een buis of een kogel. Bullet camera’s zijn doorgaans groter dan dome camera’s en kunnen vaak worden gemonteerd op muren of plafonds met behulp van een beugel. Dit maakt ze ideaal voor buitentoepassingen, zoals het bewaken van parkeerplaatsen, opritten en tuinen. Bullet camera’s zijn vaak voorzien van een zoomlens en een beweegbare behuizing, zodat u de camera kunt draaien en kantelen om specifieke gebieden te bekijken.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen dome en bullet camera’s is dat dome camera’s klein en discreet zijn en geschikt zijn voor binnenruimtes, terwijl bullet camera’s groter en zichtbaarder zijn en meer geschikt zijn voor buitentoepassingen.

Er bestaan verschillende soorten beveiligingscamera’s, n.l. CVBS-analoge camera’s en IP-camera’s. Verder bestaan er nog type’s als HD-CVI, TVI, AHD en HD-SDI.

Analoge camera’s bestaan al heel lang, deze hebben over het algemeen een lagere resolutie, alhoewel er tegenwoordig ook analoge camera’s leverbaar zijn met een 5MP of zelfs 8MP resolutie. Daar tegenover staat wel een uitstekende betrouwbaarheid, eenvoudig om aan te leggen en erg voordelig in prijs.

Analoge camera’s worden aangesloten met coaxkabel of met netwerkkabel i.c.m. baluns. Het voordeel bij aanluiten d.m.v. netwerkkabel is dat er op één netwerkkabel tot 4 camera’s kunnen worden aangesloten.

IP-camera’s worden aangesloten op een recorder en/of op het netwerk, dat kan bekabeld of via WiFi. Deze camera’s worden tegenwoordig het meest toegepast omdat ze goed verkrijgbaar zijn en veel mogelijkheden bieden.

De camera’s hebben voeding nodig, dit kan worden verzorgd door de recorder middels PoE (Power over Ethernet) of via een losse adapter.

HD-CVI camera’s zijn een soort mix tussen analoog en digitaal en is uitgevonden door Dahua. De aanleg is net zo eenvoudig als analoge camera’s, opnemen gebeurd met een DVR (Digitale Video Recorder) en de beelden kunt u ook bekijken op uw mobiele telefoon. Het is een zeer degelijk systeem wat ook nog eens betaalbaar is. Als bekabeling mogelijk is heeft dit systeem de voorkeur vanwege de hoge betrouwbaarheid.

TVI en AHD zijn enigzins vergelijkbare systemen met HD-CVI. Het eerste systeem is ontwikkeld door Hikvision als tegenhanger van de HD-CV camera’s van Dahua. AHD wordt veel gebruikt door merkloze Chinese camera’s. HD-SDI is een verouderd systeem wat bijna niet meer gebruikt wordt.